Sambal Baloujak

milde zoete sambalpasta ⋅ lekker Indisch tot op de bodem

indonesisch-buffet
Klantenservice  ⟩  Baloujak

Baloujak

Sambal Baloujak kent een balans van enerzijds zoet, een zoutje, mild pittig en anderzijds geven de mix van honing en ketjap Baloujak een eigen identiteit binnen de sambals.

Sambal Baloujak is gemakkelijk te gebruiken als bijgerecht of in vlees- of groentegerechten. Het is een sambal die zacht van smaak is. Baloujak is minder heet dan andere soorten sambals.

Hoe komt het dat Baloujak minder heet is ?

De pepers, uitjes en knoflook die in Baloujak verwerkt zijn worden eerst gebakken. Door de pepers eerst te bakken ontstaat een lichtere fruitige smaak. Je kunt op deze manier sambal iets rijkelijker gebruiken. Baloujak zal ook minder snel de overhand nemen in een gerecht. Men kan de smaak van gerechten op deze manier gemakkelijk subtieler maken en meer kleur geven. De gouden glans van Baloujak komt van de imkerhoning en plantaardige olie.

Achtergrond

Na een kookworkshop te Indonesië in 2009 werd er in eerste instantie voor privégebruik een sambal ontwikkeld. Nu is het een topsambal van het huis Makan Indonesia.

Steeds meer 'genieters' maken gebruik van Sambal Baloujak doordat deze minder pittig is, herkenbaar smaakt en ook goed toepasbaar is in Nederlandse gerechten. Als bijgerecht bij een Oosterse maaltijd, in de Hollandse pot tot op een boterham met kaas.
Als men Baloujak aanlengt met wat water is het een heerlijke dipsaus (zonder de smaakbalans te verliezen).

Sambal

Sambal is de Indonesische en Maleisische naam voor een toevoeging bij voeding en ingrediënt dat, traditioneel gezien, bestaat uit gemalen pepers, in Indonesië cabe of lombok genoemd (of rawit, de zeer hete kleine pepertjes).

De pepers werden door de Portugezen geïntroduceerd in hun koloniën in Azië. Zo kwamen de pepers in Malakka, Ambon en Oost-Timor terecht. En niet vanuit Spanje maar vanuit Zuid-Amerika, waar de Portugezen voet aan de grond hadden in Brazilië. Voor de komst van de Portugezen werden Indische gerechten gekruid met gewone peper en gember.

Veel mensen hebben de standaard sambal oelek (een ulek is een soort stamper, gebruikt in combinatie met de vijzel, de cobek) in huis, maar een sambalkenner heeft vaak ook nog wat varianten zoals sambal Baloujak en sambal manis in de keuken.

Verkoop

sambal-baloujakBaloujak is te koop direct bij de producent Makan Indonesia te Moergestel (Brabant).
Ondanks de eigenschap exclusief te zijn en ambachtelijk, betaalt u voor een pot van 200ml slechts € 3,95 (consumentenprijs).

Mail de gewenste hoeveelheid met uw naam, adres en woonplaats. U ontvangt de factuur en na ontvangst van uw betaling wordt de Baloujak bezorgd of aan u verzonden (uiteraard kunt u ook even bellen met onze klantenservice).

Pepers

lombokSambal is de Indonesische naam voor een pasta, welke bestaat uit gemalen pepers, in Indonesië ook wel lombok genoemd.

Lombok wordt vaak gebruikt om er een sambal van te maken, sambal Baloujak gebruikt gebakken pepers, daardoor minder scherp en hartig. Pepers zijn minder pikant als de zaadjes en zaadlijsten verwijderd zijn.

Tip: 'Blus' niet met wijn, bier of water als u een gerecht met veel peper genuttigd heeft. Melk of komkommer geven wel enige verlichting.

Wilt u meer informatie ?  Neem dan contact met ons op  (013) 513 40 70 ,  we zijn dagelijks bereikbaar van 12:00 tot 21:00 uur.