Sambal Baloujak

Vers en lekker Indisch tot op de bodem.

sambal_baloujak
Baloujak ⟩ BuffettenChef's Specials

Sambal Baloujak

De ambachtelijk bereide Baloujak kent een gouden gloed van imkerhoning, een balans van zoet, een zoutje en mild pittig. Een aantal verse ingrediënten van ons recept: pepers, sjalotjes, knoflook, kemirinoten, laos, citroengras, laurierblad, limoenblad, tamarinde, trassi, ketjap en imkerhoning…

Sambal Baloujak eet u niet. Baloujak geniet u!

Sambal is toch Indisch? Ja, het is een ‘pasta’ die oorspronkelijk uit de Indonesische keuken komt. Maar als u verder kijkt, blijkt dat de inhoud van de potjes sambal die hier in de schappen liggen overwegend uit het zuiden van Europa komt. Het gewas van pepers is na het oogsten beperkt houdbaar. Dus snijden de oogsters de pepers alvast fijn en doen er zout en azijnzuur bij, om de houdbaarheid te verlengen. En dat merkt u meteen als u de sambals proeft: zout en zuur overheersen.

Indonesiërs en Indische Nederlanders maken sambal thuis. Vers. Ze willen niets weten van lang houdbare sambal.

Ambachtelijk

Sambal Baloujak wordt op een traditionele manier bereid, elk potje is uniek omdat Makan Indonesia individuele aandacht schenkt aan het product. De ambachtelijk en de vers bereide Baloujak is wat duurder dan de industriële sambalproducten omdat er geen of nauwelijks schaalvoordeel kan worden behaald.

Onze vakbekwaamheid, het handwerk, is nodig om tegemoet te komen aan de specificatie van de klant. Steeds meer 'genieters' maken gebruik van sambal Baloujak doordat deze minder pittig is, herkenbaar smaakt en ook goed toepasbaar is in Nederlandse gerechten. Als bijgerecht bij een Oosterse maaltijd, in de Hollandse pot tot op een boterham met kaas.


baloujakSambal Baloujak is te koop direct bij Makan Indonesia. Ondanks de eigenschap exclusief te zijn en ambachtelijk, betaalt u voor een pot van 220ml slechts € 4,95.

12 potjes? gratis verzending in Nederland!


Sambal

Sambal is de Indonesische en Maleisische naam voor een toevoeging bij voeding en ingrediënt dat, traditioneel gezien, bestaat uit gemalen pepers, in Indonesië cabe of lombok genoemd (of rawit, de zeer hete kleine pepertjes).

De pepers werden door de Portugezen geïntroduceerd in hun koloniën in Azië. Zo kwamen de pepers in Indonesië terecht. Vanuit Zuid-Amerika, waar de Portugezen voet aan de grond hadden in Brazilië. Voor de komst van de Portugezen werden gerechten gekruid met 'gewone' peper en gember.

Oorsprong

Tijdens een kookworkshop te Indonesië werd er in eerste instantie voor familiegebruik 'Baloujak' ontwikkeld. Sinds 2009 is het een topsambal van het huis Makan Indonesia.

Sambal Baloujak geeft u de exclusieve smaak van de Indonesische archipel. Als u Baloujak aanlengt met wat water is het ook een heerlijke dipsaus (zonder de smaakbalans te verliezen). Het is gemakkelijk te gebruiken als bijgerecht of in vlees- of groentegerechten. Het is een sambal die zacht van smaak is. Baloujak is minder heet dan andere soorten sambals.

Veel mensen hebben de standaard sambal oelek (een ulek is een soort stamper, gebruikt in combinatie met de vijzel, de cobek) in huis, maar een sambalkenner heeft ook sambal Baloujak in de keuken.

Verkoop

sambal-baloujakSambal Baloujak is te koop direct bij Makan Indonesia te Moergestel (Brabant).

Ondanks de eigenschap exclusief te zijn en ambachtelijk, betaalt u voor een pot van 220ml slechts € 4,95 (incl. BTW).

Sambal Baloujak is exclusief en heeft een geheel eigen identiteit binnen de sambals.

Vul het formulier in. U ontvangt de factuur en na ontvangst van uw betaling wordt de Baloujak bezorgd of aan u verzonden, uiteraard kunt u ook even bellen met onze klantenservice (013) 513 40 70.

Pepers

lombokSambal is de Indonesische naam voor een pasta, welke bestaat uit gemalen pepers, in Indonesië ook wel lombok genoemd.

Lombok wordt vaak gebruikt om er een sambal van te maken, sambal Baloujak gebruikt gebakken pepers, daardoor minder scherp en hartig. Pepers zijn minder pikant als de zaadjes en zaadlijsten verwijderd zijn.

Tip: 'Blus' niet met wijn, bier of water als u een gerecht met veel peper genuttigd heeft. Melk of komkommer geven wel enige verlichting.

Bel  (013) 211 42 50
of stuur ons een bericht via het contactformulier.