Indonesische keuken

Vis, vlees of vegetarisch: onze koks koken de vele smaken die Indonesië rijk is

indonesische-keuken
Keuken ⟩ Buffetten

Achter het fornuis liggen onze roots

De plek waar alles draait om de smaak van lekker eten

Alle ingrediënten zijn dagvers en worden zorgvuldig geselecteerd om onze gerechten te voorzien van de beste smaak. Makan Indonesia kookt op traditionele wijze met verse authentieke kruiden, een heerlijk avontuur van gezonde gerechten.

Dapur Indonesia, de Indonesische keuken van Makan geeft u Indonesisch zoals het bedoeld is. Onze specialiteiten komen van alle eilanden die Indonesië rijk is.Heerlijke recepten

babi-ketjapBabi ketjap Als er één ding is waar onze 'kokkies' niet zonder kunnen, is het hun 'Bumbu'.
Boemboe is een pasta gemaakt uit de kruidenlade als basis voor gerechten uit de keuken van Makan Indonesia. Sjalotten, laos, pepers, citroengras en gebrande suiker (of honing), behoren tot de gebruikelijke ingrediënten in boemboe, en elk trekt de smaak in een andere richting.

daging-rendangDaging rendang Boemboes zijn fijngewreven kruidenmengsels, traditioneel worden de ingrediënten in een vijzel fijngewreven. Door toevoeging van plantaardige olie ontstaat een boemboe-pasta. Het eindproduct zout, pittig, zoet en hartig - een elementaire bouwsteen van een verscheidenheid aan Indonesische gerechten.

Er zijn kleine wijzigingen in het boemboe recept, afhankelijk van het gerecht te bereiden. Bijvoorbeeld Bumbu Ikan voor vis, is bijna hetzelfde als boemboe ayam voor kip, maar er is tomaat en garnalenpasta toegevoegd om evenwicht te bereiken in de natuur van zeevruchten.

Keuken

sambal-goreng-udangSambal goreng udang De Indonesische keuken (in Nederland ook de Indische keuken) is zeer divers. Indonesië bestaat uit ongeveer 17000 eilanden, waarvan er zo'n 6000 bewoond zijn. Veel eilanden kennen hun eigen recepten, die met specifieke kruiden worden bereid.
Zo zijn de gerechten op Sumatra in het algemeen veel pittiger dan op Java. De gerechten van Oost-Java zijn doorgaans wat zoeter van smaak.

De keuken heeft onder invloed gestaan van de Chinese, de Indiase, de Arabische en ook de Nederlandse keuken. Elk heeft zijn bijdrage geleverd aan de grote verscheidenheid aan gerechten.

ikan-baliIkan Bali Omgekeerd had de Indonesische keuken veel invloed op het eetpatroon in Nederland na de Tweede Wereldoorlog. In hele hele land werden veel Indische restaurants geopend. Uit Indonesië kwam onder meer nasi, bami, saté, babi pangang, gadogado en kroepoek in de Nederlandse keuken terecht.

De Indonesische Keuken kent een grote hoeveelheid kruiden. De meest gebruikte zijn: laos, djintan (komijn), djahé (gemberwortel), kentjoer, koenjit (kurkuma, geelwortel), ketoembar (korianderzaden) en sereh (citroengras).

Diverse bladeren (daun), zoals daun salam, het Indische laurierblad en de daun jeroek poeroet (citroenblad). In vrijwel ieder gerecht wordt gebruikgemaakt van uien, knoflook en sambal of lomboks en soms ook gefermenteerde garnalen trassi.

In veel gerechten wordt verder santen (kokosmelk) toegevoegd voor de speciale, zachte smaak. Ook het gebruik van ketjap (sojasaus) is algemeen.

Selamat makan, eet smakelijk!