Indonesische of
Indische keuken ?

Hier staan de bekendste keukens beschreven

indonesische-indische-keuken
Keuken ⟩ BuffettenKruidenlade

Indonesisch of Indisch ?

Indonesisch of Indisch? Vaak worden deze twee verward met elkaar, terwijl ze toch echt verschillend zijn. De Indonesische keuken is de authentieke keuken van Indonesië. Deze keuken is zeer divers, omdat de honderden eilanden van de archipel op culinair gebied verschillen. Daar valt meer over te lezen onder regionale specialiteiten.

De Indische keuken kent zijn oorsprong echter in de koloniale periode van het huidige Indonesië. De oorspronkelijke gerechten van Indië zijn aangepast aan de smaak van de Nederlandse kolonisten. Zij ontdekten in Indië de eetgewoonten en producten van de plaatselijke bevolking. Toen zij na de oorlog terugkeerden in Nederland probeerden zij de nieuwe gerechten te bereiden. Ook kwamen er veel mensen van gemengde afkomst (Nederlands-Indisch) naar Nederland. Zij begonnen hier toko's en eethuisjes.

In plaats van de exotische ingrediënten uit Indië werden hier oerhollandse producten gebruikt. Ook werden de gerechten aangepast aan de Westerse smaak door de sambal weg te laten. Deze samenvoeging van Indonesisch en Nederlands noem je de Indische keuken. De Indische keuken is ook een beetje beïnvloed door de Britten en Portugezen, die in de koloniale periode eveneens invloedrijk waren in Indonesië.

Een perfect voorbeeld van een Indisch gerecht is de rijsttafel. De kolonisten met voldoende geld, kokkies en bedienden serveerden deze in Nederlands-Indië. Ook nu vind je de rijsttafel op de menukaart in onze Indonesische restaurants.

Indonesisch eten in Nederland

De grote vraag is of datgene wat je in Nederland op je bord krijgt echt Indonesisch is wanneer je bij een 'Indonesisch' restaurant eet. Tegen de verwachting in serveren ze hier voornamelijk Indische gerechten. Er wordt dus naast Aziatische producten vooral gebruik gemaakt van Westerse ingrediënten. De smaken zijn 'verwesterd'.

In ons land zijn ook vele Chinees-Indische restaurantjes te vinden. Als u hier gaat eten vindt u helemaal niets meer terug van de authentieke Indonesische keuken.